Click Here -> Please Consider Making a PayPal Contribution to the FordSix Forum!
2019 Contributors:
NJwpod, 1strodeo, mightynorseman, maxtrux, 6d7coupe, broncr, Phase3, 68Flareside240, bmbm40,
mustang6, WorldChampGramp, justintendo, BigBlue94, ags290, motorsickle1130, Rooster, ousooner919, ethanperry
rzcrisis, DoctorC, jamyers, Motorboy, fastpat, Silverback280, chad


<<< New Site Update >>>

Engine vibration on high mi. engine

Moderator: Mod Squad

jzjames
Registered User
Posts: 73
Joined: Tue Jan 11, 2005 7:17 pm
Location: Dyes Inlet, Washington

Engine vibration on high mi. engine

Post #1 by jzjames » Thu Jan 24, 2019 11:52 am

Orig. engine in a 67 truck, I’ve been milking it along for quite a few years. Doesn’t burn any oil.
Last few months there’s a vibration under power, goes away with foot off the pedal- I checked the timing, driveshaft, U-joints, vacuum advance.

Looking at the harmonic balancer with engine idling, it does look like there is a wobble to it,
Question; would a hi mileage engine develop a crankshaft wobble bad enough to cause a bad engine vibration?

My friend says if that were true it would cause oil to be spewing out of the bearings.

pmuller9
Registered User
Posts: 3503
Joined: Tue Aug 06, 2013 12:33 am
Location: Columbus, Indiana

Re: Engine vibration on high mi. engine

Post #2 by pmuller9 » Thu Jan 24, 2019 12:24 pm

There is an elastomer ring between the harmonic balancer hub and outer ring that can go bad but that would give you vibrations all the time.
Does the engine vibrate in neutral when you rev it?

1986F150six
Registered User
Posts: 326
Joined: Wed Oct 24, 2012 3:11 pm
Location: Northwest Alabama

Re: Engine vibration on high mi. engine

Post #3 by 1986F150six » Thu Jan 24, 2019 3:25 pm

Could a motor mount be bad? Have you checked the tension of the v-belt(s)?

Max_Effort
Registered User
Posts: 431
Joined: Sat Sep 29, 2018 12:26 pm

Re: Engine vibration on high mi. engine

Post #4 by Max_Effort » Thu Jan 24, 2019 9:41 pm

X2 on a motor mount. Or something contacting the frame or body when you load the drivetrain.
Or a misfire/skip under load

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests