2.77 - grinding ONLY on upshift in second gear

Moderator: Mod Squad

tody
Registered User
Posts: 61
Joined: Sat May 05, 2007 3:43 pm
Location: cologne, germany

2.77 - grinding ONLY on upshift in second gear

Post #1 by tody » Fri May 26, 2017 12:10 pm

i have issues with a - new to me - 2.77 transmission. it grinds ONLY when upshifting into second gear. upshift to third is trouble-free, downshift to second as well. just broke the whole thing down, rebuilt it with new bearings and put new synchros in. still the same.

any ideas what could be the culprit?
i'm a little stumped that it's only on up- but not on downshift...

vssman
Registered User
Posts: 195
Joined: Tue Mar 27, 2007 12:51 pm
Location: CT

Re: 2.77 - grinding ONLY on upshift in second gear

Post #2 by vssman » Fri May 26, 2017 12:21 pm

Column or floor shift? If column, are you sure you're not bumping reverse due to a worn linkage?
63 Falcon 'vert running a 68 200CID Tri carb and a few other goodies

User avatar
bubba22349
Global Moderator
Posts: 7297
Joined: Sun Jan 03, 2010 4:46 pm
Location: Flagstaff, Az. 86005 near the old Route 66

Re: 2.77 - grinding ONLY on upshift in second gear

Post #3 by bubba22349 » Fri May 26, 2017 12:36 pm

X2 yes make sure the linkage is also in good condistion (rods may need to be rebuilt on ends) as well as the bushings and Gromlets. Then make sure it is adjusted correctly (see below link) for post discussing clutch and linkage adjustments. Good luck :nod:

viewtopic.php?f=76&t=74420&p=572199&hilit=Trans+shift+linkage#p572101
A bad day Drag Racing is still better than a good day at work!

I am still hunting for a project car to build but with my current low budget it's not looking so good. My Ex- Fleet of Sixes these are all long gone! :bang: 1954 Customline 223 3 speed with O/D, 1963 Fairlane project drag car with BB6, 1977 Maverick 250 with C4, 1994 F-150 a 300 with 5 speed.

tody
Registered User
Posts: 61
Joined: Sat May 05, 2007 3:43 pm
Location: cologne, germany

Re: 2.77 - grinding ONLY on upshift in second gear

Post #4 by tody » Fri May 26, 2017 2:11 pm

floor shift. linkage is tight and adjusted.
clutch is new and also properly adjusted.

could the second gear be worn where the synchro should grab? but that wouldn't explain why it's only on up- and not on downshift...

User avatar
bubba22349
Global Moderator
Posts: 7297
Joined: Sun Jan 03, 2010 4:46 pm
Location: Flagstaff, Az. 86005 near the old Route 66

Re: 2.77 - grinding ONLY on upshift in second gear

Post #5 by bubba22349 » Sat May 27, 2017 7:56 am

Yes it's possible that the synchro teeth on the second gear could have been damaged look for burs or signs of discoloration. Check them against your third gears teeth. Good luck :nod:
A bad day Drag Racing is still better than a good day at work!

I am still hunting for a project car to build but with my current low budget it's not looking so good. My Ex- Fleet of Sixes these are all long gone! :bang: 1954 Customline 223 3 speed with O/D, 1963 Fairlane project drag car with BB6, 1977 Maverick 250 with C4, 1994 F-150 a 300 with 5 speed.

OpelGT+3point3
Registered User
Posts: 155
Joined: Tue Jan 19, 2016 4:16 pm

Re: 2.77 - grinding ONLY on upshift in second gear

Post #6 by OpelGT+3point3 » Thu Jun 01, 2017 10:45 pm

Is the pilot bearing a snug on the input shaft?

tody
Registered User
Posts: 61
Joined: Sat May 05, 2007 3:43 pm
Location: cologne, germany

Re: 2.77 - grinding ONLY on upshift in second gear

Post #7 by tody » Sun Jun 04, 2017 5:00 am

fixed it. it was indeed the second gear. the synchro teeth on it were badly worn and far from being square. one or two were ground nearly half away.

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 4 guests